De Amsterdamse Haven is een grote hutspot aan bedrijvigheid. Netwerkorganisatie Watertalent heeft zich ten doel gesteld de arbeidsmarkt in deze regio transparanter, aantrekkelijker en beter toegankelijk te maken. Op watertalent.nl is een keur aan vacatures te vinden.

Foto_A.jpg

Samenwerken in de haven van Amsterdam

Watertalent profileert zich als groot promotieplatform voor de havens en industrie in Rotterdam en Amsterdam. Klanten zijn bedrijven in de op- en overslag, de logistieke en petrochemische sector en in de tankopslag. De organisatie heeft een uitgebreid netwerk in de twee grootste havensteden van Nederland. De organisatie heeft twee takken. Watertalent Platform kijkt wat er verbeterd kan worden aan het imago van de haven en maakt inzichtelijk welke vacatures er zijn. Watertalent Academie richt zich op de voorlichting en het aanbieden van opleidingsmogelijkheden.

‘We willen een zo goed en volledig mogelijk beeld geven van de haven en laten zien waarom het aantrekkelijk is om in de haven van Amsterdam te werken’, vertelt Romain Dukker van Watertalent. ‘In de Amsterdamse havenregio zitten veel relatief kleine bedrijven. Werkzoekenden hebben niet altijd een duidelijk beeld van de Amsterdamse haven. Ze weten niet goed welke bedrijven er zijn, wat voor vacatures er worden aangeboden en wat hun kansen zijn. Wij laten zien dat de haven een modern gebied is met een hoge kenniseconomie en veel carrièremogelijkheden. De haven heeft een internationaal karakter en biedt veelzijdige en interessante banen. Dat is iets waar je best trots op mag zijn.’

De cijfers liegen er niet om: de Amsterdamse haven is een belangrijke werkgever. Havenbedrijf Amsterdam stelt dat de havenregio Amsterdam-Zaanstad-Beverwijk-Velsen-IJmuiden 33.000 banen oplevert en er nog eens 22.000 banen indirect aan de haven zijn te relateren. De verdeling van het opleidingsniveau is evenwichtig. Van de functies is 25 procent op vmbo-niveau, 50 procen op mbo-niveau en 25 procent op hbo/wetenschappenlijk-niveau.

Watertalent richt zich naast de beeldvorming van de haven ook op het toegankelijk maken van de vacatures. ‘We werken met belangrijke sleutelorganisaties samen en maken de carrièremogelijkheden inzichtelijk. We zorgen dat bedrijven en werkzoekenden makkelijk met elkaar in contact kunnen komen. We zijn geen detacherings- of uitzendbureau. Kandidaten kunnen via ons platform zelf bij de bedrijven solliciteren.’ De functies in de haven variëren van kraanmachinist, magazijnmedewerker en logistiek manager tot salesmanager, technicus en ICT-er.

Watertalent Academie houdt zich bezig met het opleiden van (toekomstige) werknemers. ‘We hebben in Nederland en Amsterdam genoeg goede ROC- en hbo-opleidingen voor banen in de haven’, verklaart Matty van den Berg van Watertalent Academie. ‘Wij richten ons daarom meer op de soft skills. Wij leren studenten meer over hun werkhouding en de mentaliteit die zij nodig hebben om goed te kunnen samenwerken. Het gaat dan bijvoorbeeld ook om cursussen aan mensen die al werkzaam zijn in de haven.’ Naast het opleiden heeft Watertalent Academie ook een voorlichtende taak. Het maakt zichtbaar welke opleidingen nodig zijn voor een bepaalde functie in de haven.

Watertalent is aanwezig op carrièrebeurzen en gaat actief naar open dagen van scholen om voorlichting te geven aan leerlingen en studenten. De organisatie heeft plannen om het Rotterdamse project Mainport Talenten Diner ook in Amsterdam uit te voeren. Van den Berg: ‘We brengen bij deze diners studenten en HRM-functionarissen op een inspirerende locatie bij elkaar. De studenten kunnen in een informele setting vragen stellen over de bedrijven en interesse tonen in een functie. We hebben hierover nu oriënterende gesprekken met het Scheepvaartmuseum.

(Gepubliceerd in MUG Magazine, okotber 2013